Recepty



Štedrák torta


Cesto :
Linecké - klasický recept.

Alebo rozdrviť kekse a pridať k ním maslo podľa konzistencie a veľkosti formy.
Cesto " nacapkať" do formy , aj na boky formy.
Dať na 200 stupňov do rúry cca na 15 minút, kým nezhnedne, vybrať a natierať plnku.

Plnka 1:
Zomletý mak pomiešať s hrozienkami namočenými, buď v horúcej vode, alebo rume, pridať lyžicu džemu, cukor, kryštálový a  vanilkový.
Plnku natrieť na cesto.

Plnka 2 :

Nastrúhať jablká, pridať do nich škoricu, cukor a orechy.
Natrieť na makovú plnku.

Plnka 3 :

3 tvarohy rozmiešať, pridať 2 žĺtka, pol sáčku vanilkového pudingu, kryštálový cukor, vanilkový cukor, 2 lyžice smotany kyslej (ale nemusí byť).Pomiešať a dať na jablká.

Dať piecť do trúby na 220 stupňov cca 20 minút.

Vyšľahať bielka s práškovým cukrom.
Dať na upečenú tortu, vypnúť rúru
 a  nechať dopiecť.
Tortu nechať vychladnúť a nakrájať.

Dobrú chuť:-)


 --------------------------------------------------------------------------------------


Makový zákusok s orechami ala Panna Cotta



Suroviny :



2 hrnčeky

polohrubej múky
1,5 hrnčeka  kr. cukru
1 hrnček mlieka
1 hrnček maku
½  hrnček oleja, 1/3 Hery
3 vajcia
1 prášok do pečiva
(lekvár na potretie, Panna Cotta , orechy)
Panna Cottu môžeme nahradiť vanilkovým krémom.


Postup:
Vyšľaháme vajcia s cukrom. Postupne pridávame olej, Heru, mlieko, mak, múku. Cesto vylejeme na vysypaný plech a upečieme.
Panacota:Rajo
1. obsah krabičky vylejeme do hrnca a pri teplote 40-50 stupňov ohrejeme , pokiaľ nebude tekutá. Pozor! Nesmie sa variť!!! Potom vylejem na cesto potreté lekvárom  a 10-20 min necháme vychladnúť pri izbovej teplote a potom  do chladničky na 4 h stuhnúť.

2. tento sp
ôsob je podobný, ale s tým rozdielom, že krabička sa vloží už do horúcej vody, odstrihne sa vrch a mieša, kým nie je tekutá. Zvyšok postupu ostáva ako pri prvej možnosti.
Vychladnutý koláč posypeme opraženými orechami
Nasekané orechy poprášime cukrom a opražíme ich na panvičke s lyžičkou masla.

 


 




Komentáre